Artykuł sponsorowany
Czyszczenie piekarnika dla większości kojarzy się z długim i pracochłonnym zadaniem. Okazuje się, że wcale nie musi tak być. Zobacz, jak robić ro skutecznie!
Wiele osób przyznaje, że czyszczenie piekarnika jest dla nich najgorszą częścią domowych porządków. Zabrudzenia z reguły są bardzo trudne do usunięcia, a wiele powszechnie stosowanych sposobów okazuje się mało skutecznych. Jak sobie poradzić z tym problemem?
Zanim przystąpimy do szorowania zabrudzeń, musimy pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Przede wszystkim piekarnik myjemy tylko, gdy jest zimny. Dlatego, jeśli tego dnia go używaliśmy, musimy zaczekać, aż się całkiem wychłodzi. I chodzi tu nie tylko o możliwość poparzenia się z powodu dotniknięcia gorącej powierzchni. Stosowane preparaty do czyszczenia mogą pod wpływem wysokiej temperatury wydzielać trujące opary – a to może być niebezpieczne dla zdrowia.
Przed czyszczeniem trzeba też wyjąć wszystko, co znajduje się wewnątrz piekarnika – blachy, ruszty itp. Te elementy najlepiej jest myć oddzielnie, bowiem jest to wygodniejsze, dokładniejsze i zarazem szybsze.
Środki do czyszczenia piekarnika są często dość silne, dlatego należy zadbać o odpowiednią ochronę, szczególnie dłoni. Konieczne jest nałożenie rękawic, które dodatkowo będą chronić skórę przed np. zadrapaniami czy zranieniem o ostre kanty lub krawędzie.
Każda dobra hurtownia chemiczna ma w swojej ofercie specjalistyczne preparaty do czyszczenia piekarnika. Jest to najlepsze rozwiązanie przy bardzo silnych zabrudzeniach, przy których zwykłe środki i domowe sposoby nie dają sobie rady.
Zazwyczaj wystarczy spryskać takim specyfikiem zabrudzony piekarnik, odczekać i dopiero wyszorować. Czasem trzeba tę czynność powtórzyć, jednak dzięki nim piekarnik będzie wyglądał jak nowy. Plusem takich środków jest to, że są też bardzo wydajne i można je także używać do innych powierzchni np. grilla.
Trzeba pamiętać, że chemiczne środki mogą być trujące, dlatego warto po wyczyszczeniu piekarnika przewietrzyć kuchnię. Później dobrze jest także umyć piekarnik wodą i przetrzeć go wilgotną szmatką, by dokładnie usunąć preparat ze środka sprzętu, w którym przecież przygotowuje się jedzenie.
W przypadku niewielkich zabrudzeń, pomóc mogą domowe sposoby. Najlepiej sprawdzi się soda oczyszczona i ocet w połączeniu z wodą.
Wodę i ocet należy wymieszać w proporcjach 1:1. Do tak powstałego roztworu dodajemy sodę. Należy jej dodać tyle, by powstała dość gęsta pasta. Można też dodać łyżkę soli kuchennej. Tak powstałą pastę nakładamy na zabrudzoną nawierzchnię i szorujemy miękką szczoteczką. Ważne jest, by nie stosować żadnych drucianych szczotek, bo mogą porysować piekarnik. Zostawiamy papkę na kilka minut i ponownie szorujemy. Później zmywamy wodą i wycieramy wilgotną szmatką.
Fot.: Liliana Drew/unsplash.com