Jakie piekarniki do zabudowy wybrać?

19
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

W wielu nowoczesnych i stylizowanych na retro aranżacjach kuchni piekarnik elektryczny lub gazowy do zabudowy pojawia się dość często. To opcja wygodna i estetyczna, a w praktyce okazuje się, że większość sprzętów chce się schować w meble, a w ten sposób stworzyć konsekwentną i bardzo wygodną kuchnię. Poza wyglądem oczywiście niezwykle istotne jest to, po jaki sprzęt sięgniemy. Ważne miejsce zajmuje oczywiście piekarnik gazowy lub elektryczny, ale ilość funkcji i możliwości sprawia, że dylematów można mieć dużo. Zobacz, na co zwracać uwagę.

Piekarnik gazowy czy elektryczny, a może piekarnik parowy?

W sklepach znaleźć można ponad 2000 modeli piekarników do zabudowy, a producenci stale wdrażają innowacyjne technologie, które mają umożliwić szybsze przygotowanie zdrowszych posiłków, lepsze czyszczenie czy też są po prostu designerskie. Warto, zastanawiając się, rodzaj piekarnika będzie najlepszy, zastanowić się nad swoimi potrzebami. Każde urządzenie musi bowiem pasować do stylu życia, rodzaju przygotowywanych dań, czasem też wielkości kuchni. Warto też śledzić rankingi, ponieważ pomogą one porównać wiele różnych modeli marek Samsung, Electrolux czy Amica.

Pierwszym kryterium wyboru jest rodzaj piekarnika. Dzieli się je na gazowe i elektryczne, przy czym to właśnie te drugie są wyposażone w  programy automatyczne szereg różnych funkcji przydatnych na co dzień. Klienci chętnie wybierają więc modele, które mają opcje: czyszczenie piekarnika, automatyczne otwieranie drzwi czy też możliwość podziału komory piekarnika na dwie niezależne strefy na przykład w SAMSUNG Dual Cook, w którym piec można zupełnie różne potrawy. Piekarniki gazowe do zabudowy powoli więc z rynku znikają, ale w tym wypadku warto wspomnieć o tym, że jest to ekonomiczne rozwiązanie. Jednak przy ich wyborze trzeba zwrócić uwagę na zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu.

Jakie funkcje ma piekarnik elektryczny?

Zanim zajrzymy do wnętrza piekarnika, warto się zastanowić, gdzie umieścimy urządzenia i jakiego panelu sterowania będziemy potrzebować. Poza tym kluczowym aspektem jest  klasa energetyczna sprzętu, ponieważ przekłada się ona na wysokość rachunków za prąd. Piekarnik elektryczny parowy można zamontować pod blatem, w słupku (tzw. kominie) i w szafce podwieszanej. Ta ostatnia opcja jest najrzadziej wybierana ze względu na wielkość urządzenia oraz funkcjonalność rozwiązania. W zależności od lokalizacji warto się zdecydować na sterowanie elektroniczne oraz chowane pokrętła, które nie będą przeszkadzać w ciągach komunikacyjnych. Trzeba też pamiętać o tym, że piekarnik parowy będzie wymagać swobodnego dostępu, a także musi gwarantować bezpieczeństwo. Zarówno nienagrzewający się front, chłodzenie obudowy, jak i prowadnice teleskopowe będą ułatwiać obsługę sprzętu oraz wkładanie i wyciąganie dań. Warto także zwrócić uwagę, że piekarniki Samsung coraz częściej wyposażone są w funkcje, które umożliwiają zdalne sterowanie smartfonem, a dzięki temu z każdego miejsca można zarządzać gotowaniem.

Szybkie i skuteczne czyszczenie piekarnika

Klienci, którzy nie mają miejsca na standardowe urządzenia, chętnie sięgają po kompaktowy piekarnik. Producenci mają świadomość, jak mocno jest ograniczona przestrzeń w kuchni i oferują szereg bardzo praktycznych rozwiązań. Dostępne są mniejsze piekarniki do zabudowy, które oczywiście posiadają różnorodne funkcje dodatkowe. Tym samym da się wykorzystać potencjał sprzętu w codziennym i okazjonalnym gotowaniu. Bez problemu można także dostosować wnętrze piekarnika do konkretnych wymagań. Taka elastyczność pozwala przygotować różnego rodzaju dania. Z drugiej strony piekarniki elektryczne różnić się będą pojemność. Ten zakres jest dość duży i wynosi od 35 do 50 litrów. Jeśli szukamy urządzenia, w którym bez problemu upieczenie kurczaka lub też włożymy dość dużą brytfannę, powinniśmy szukać modeli o pojemności większej niż 40 litrów. Warto jednak zauważyć, że w tym segmencie rynku panuje dość duża zmienność i obecnie bardzo modne są bardzo duże piekarniki, które na przykład dzielą się na dwie komory, pozwalają przygotować większą ilość dań w jednym cyklu i w pewien sposób są zaprzeczeniem dążenia do kompaktowych rozwiązań. 

Fot.: materiał prasowy Klienta.

Zostaw komentarz