Artykuł sponsorowany
Mieszkania w bloku cechują się kompaktowymi rozmiarami i często ciekawymi układami pomieszczeń. Z tego względu przy aranżacji wnętrz w takim lokalu konieczne jest uwzględnienie ich specjalnych potrzeb i zastosowanie pomysłowych rozwiązań organizacyjnych, dzięki którym możliwe będzie optymalne zagospodarowanie przestrzeni. Jakie meble do kuchni to umożliwią?
Wbrew pozorom kompaktowa kuchnia daje jej projektantowi dosyć dużo możliwości na stworzenie atrakcyjnego wnętrza – kluczem jednak jest zastosowanie odpowiednich rozwiązań. Większość sprzętów AGD będzie musiała zostać dopasowana do skali wnętrza. Być może konieczne będzie zrezygnowanie z pełnowymiarowego piekarnika na rzecz airfryera, który może pełnić jego funkcję, a głęboką zmywarkę zastąpi model nablatowy.
Podobne rozwiązania będą musiały zostać zastosowane przy doborze mebli, co jednak nie zmieni estetycznego uroku tego pomieszczenia. Jeśli interesują Cię przykłady, odwiedź: https://www.boconcept.com/pl-pl/stores/find-your-local-store/poland/boconcept-warszawa. My zaś przejdziemy do nieco bardziej praktycznych wskazówek.
To jedno z rozwiązań znanych np. z kamperów czy żaglówek. I nie, nie chodzi nam o plastikowe krzesełka rybackie, choć oczywiście składane krzesła również istnieją. Jednak rozwiązaniem do małej kuchni jest też rozkładany stół lub blat. Przymocowywany do ściany, kiedy jest nieużywany, mebel praktycznie nie zajmuje miejsca, a wykonany z drewna może stanowić dość ciekawą ozdobę naścienną. W razie potrzeby blat może zostać opuszczony, a trzy z jego krawędzi będą dawać wystarczająco miejsca do spokojnego przygotowania bądź zjedzenia wspólnego posiłku.
Mała kuchnia bez odpowiednich mebli do przechowywania „zginie” pod ilością rzeczy niezbędnych podczas przygotowywania i serwowania posiłków i napoi. Dlatego szafki i półki są niezbędnym elementem nawet w małym pomieszczeniu, choć i ich aranżacja rządzi się własnymi prawami. Przede wszystkim, w małej kuchni niemożliwe będzie stosowanie głębokich szafek górnych – po prostu ich zamontowanie zbyt utrudni pracę. W zamian preferowane są modele płytsze, o maksymalnej głębokości odpowiadającej połowie szafek dolnych czy szerokości blatu.
Alternatywą są też otwarte półki, co jednak jest rozwiązaniem dla osób regularnie korzystających z ustawionych na nich naczyń i sprzątających całą kuchnię – odkryta zastawa łatwo się kurzy. Rozwiązaniem pośrednim pomiędzy otwartymi półkami a pełnymi szafkami są modele z przeszklonymi frontami. Chronią zastawę przed kurzem, a równocześnie nie tworzą na wysokości oczu jednolitego frontu, który przytłaczałby całą aranżację.
Oczywiście, ilość rzeczy niezbędnych do gotowania zwiększa się w miarę rozszerzania repertuaru kucharza. Rozwiązaniem na nadmiar rzeczy są liczne składane organizery, takie jak wysuwane półki do obejrzenia w sklepie Boconcept w Poznaniu i na stronie https://www.boconcept.com/pl-pl/stores/find-your-local-store/poland/boconcept-poznan, które mogą służyć za organizery na przyprawy. Innym sposobem na redukcję rzeczy na wierzchu jest inwestycja w – dobrej jakości! – urządzenia wielofunkcyjne.
Fot.: Ruse Enstad