Do czego służy półmisek i co na nim serwować?

Do czego służy półmisek i co na nim serwować?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Elegancki i stylowy półmisek to obowiązkowe wyposażenie w każdym domu, gdzie jada się wspólne posiłki na kilka osób albo organizuje przyjęcia dla rodziny czy znajomych. Na półmiskach można serwować zarówno przekąski, jak i całe dania. Dowiedz się, kiedy jeszcze sprawdzi się półmisek.

Stylowe półmiski do serwowania potraw i przekąsek

Półmiski to rodzaj okazjonalnych naczyń do podawania jedzenia w elegancki sposób. Doskonale sprawdzą się na przyjęciach i spotkaniach z przyjaciółmi. Możesz na nim podać mnóstwo rzeczy, chociaż najczęściej jest to sposób serwowania sprzyjający dzieleniu się potrawami. Dzięki półmiskom twoi goście mogą równocześnie próbować tego samego jedzenia i porównywać doznania, co sprzyja budowaniu przyjacielskiej i towarzyskiej atmosfery.

Półmiski dobrze nadają się do wielu rzeczy, do podawania mieś i dań, serwowania rzeczy, które można wziąć do ręki, czyli różnych przekąsek i starterów, do podawania niewielkich przystawek, które można chwycić i zjeść od razu. Jeśli cenisz dobry design, koniecznie sprawdź półmiski w ofercie marki Duka, lidera w branży wyposażenia wnętrz.

Półmisek na przekąski i do serwowania obiadu czy kolacji

W asortymencie znajdziesz uniwersalne, eleganckie półmiski białe do serwowania jedzenia. Półmisek na przekąski ma zwykle okrągły lub owalny kształt i najczęściej w jednym zestawie jest kilka mniejszych miseczek o różnej pojemności. To świetny sposób na podawanie sypkich i niewielkich produktów jak chipsy, orzeszki, suszone owoce, ale sprawdzi się też do sosów i past.

Takie półmiski bardzo często można spotkać w kuchni greckiej, bliskowschodniej i arabskiej, to obowiązkowy element wyposażenia w sytuacji, gdy chcesz zaserwować meze, czyli zestaw biesiadnych przekąsek składający się często z sera, pasty warzywnej, mięsa, kiszonek czy oliwek. Podobnie naczynia znajdziemy w hiszpańskiej wersji klasycznego tapas czy entrantes w Meksyku.

Półmiski białe na wyjątkowe okazje

W naszej części świata najbardziej popularny wybór to półmisek na wędliny, który często można spotkać na polskich stołach w okolicy Świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocy. Najczęściej z wyglądu przypomina duży talerz, na którym można elegancko ułożyć ulubione mięsa. W każdym polskim domu, gdzie podejmuje się gości, powinien znajdować się chociaż jeden elegancki półmisek na wędliny.

Półmiski białe to zresztą charakterystyczna zastawa w naszej szerokości geograficznej. Naczynia mają dość uniwersalny wygląd i są łatwe w samodzielnej aranżacji z obrusem czy innymi elementami dekoracji stołu. Talerze w białym kolorze przywodzą w naszej kulturze skojarzenia z czystością, elegancją i wyrafinowanym stylem.

Białe półmiski z pięknie zaprezentowanymi daniami pasują do wyjątkowych okazji takich, jak wesele, chrzciny, komunia święta, urodziny czy inne ważne okazje o charakterze rodzinnym i towarzyskim. Oprócz dużej patery, na takie okoliczności warto też wybrać mniejszy półmisek na przekąski.

Jak widać, półmiski mają wiele ciekawych zastosowań i to w sporej ilości kuchni z całego świata. Sprawdź całość oferty na stronie Duka i wybierz taki rodzaj półmiska, który najbardziej pasuje do twojego stylu serwowania potraw.

Grafika: materiał partnera

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*