Drewniany parkiet w kuchni – czy to dobre rozwiązanie?

67
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Skitterphoto/pixabay.com

Drewno uznaje się za jeden z najpiękniejszych materiałów wykończeniowych. Jest ciepłe, szlachetne i przyjemne w dotyku, więc nic dziwnego, że od wieków wykorzystuje się je podczas urządzania wnętrz. Najczęściej ten materiał można spotkać na podłogach w sypialniach i salonach, w przypadku kuchni często pojawiają wątpliwości, czy drewniany parkiet będzie dobrym rozwiązaniem.

Projekt kuchni z drewnianą podłogą zazwyczaj budzi zastrzeżenia. Czy są one zasadne? Mimo że drewno traktuje się jako trwały materiał, to nie da się ukryć, że nie lubi on kontaktu z wodą, przez którą pęcznieje i rozszczelnia się. Jednak nowoczesne techniki impregnacji pomagają utrzymać drewniane parkiety w tak świetnym stanie, że nawet woda nie powinna być im straszna. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiedni rodzaj drewna na kuchenną podłogę.

Jaki rodzaj drewna będzie najlepszym wyborem?

Kuchenna podłoga musi być twarda i wytrzymała, stąd powinniśmy wybierać drewno o wysokiej klasie twardości. Świetnym wyborem jest dąb, sklasyfikowany w trzeciej grupie twardości (na pięć klas). Będzie to wystarczająco twarde drewno nadające się do kuchni. Dębowa podłoga nie tylko wyróżnia się wytrzymałością, lecz także z czasem nabiera szlachetnego i głębokiego koloru.

Innym dobrym wyborem będą takie gatunki jak jesion i teak, które zalicza się do czwartej klasy twardości. Wyjątkowo praktyczne są również podłogi z egzotycznego drewna, na przykład palisandru i merbau, które ponadto wyróżniają się oryginalną strukturą i pięknym usłojeniem.

A jakich rodzajów drewna lepiej unikać? W kuchni z pewnością nie sprawdzą się miękkie gatunki. Omijajmy świerk, należący do pierwszej klasy, oraz brzozę, modrzew i sosnę, zaliczające się do klasy drugiej. Choć wyglądają pięknie, to ich właściwości nie są wystarczające, by pełniły rolę podłogi w kuchni.

Podłoga lakierowana czy olejowana?

Podłogę drewnianą należy co jakiś czas impregnować. Do wyboru mamy olejowanie i lakierowanie.

Zaletą olejowania z pewnością jest to, że podłoga po tym zabiegu prezentuje się naturalnie. Olej nie tylko zabezpiecza przed uszkodzeniami mechanicznymi, ścieraniem, wilgocią czy plamami, lecz także wydobywa z drewna oryginalne usłojenie. Poza tym warstwa oleju może wyeliminować drobne uszkodzenia.

Lakier także ma swoje zalety. Polakierowane drewno łatwo się pielęgnuje, wszelkie zabrudzenia wystarczy przecierać ściereczką. Co ważne, lakierowanie sprawia, że trwałość drewnianej podłogi wynosi od kilku do nawet kilkunastu lat.

Zważywszy na to, że obie metody impregnacji się sprawdzają, wybór możemy dopasować do indywidualnych preferencji.

Cena drewnianej podłogi w kuchni

Wiemy już, że odpowiednio dobrana drewniana podłoga sprawdzi się w kuchni. Znamy jej zalety, ale musimy też wskazać jedną wadę – wysoką cenę. Dobrej jakości parkiety zaliczają się do tych najdroższych. Przykładowo koszt wykonania 1 m² posadzki z egzotycznego drewna iroko to około 150 zł. Nieco tańsza będzie podłoga z jesionu – za m² zapłacimy około 130 zł. Całkowity koszt kładzenia drewnianej podłogi, wraz z robocizną, może wynieść nawet kilka tysięcy złotych. Oczywiście jest to inwestycja na lata, mimo to tak wysoka cena bywa poważną przeszkodą podczas urządzania kuchni.

Zdj. główne: Skitterphoto/pixabay.com

Agata Dobosz

Zostaw komentarz