Jak elegancko podawać owoce?

Jak elegancko podawać owoce?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Chcesz przyjąć swoich gości w domu i zaserwować im przekąski? Dowiedz się, jak elegancko podawać owoce, aby prezentowały się estetycznie i zachęcały do spróbowania!

Serwowanie owoców na garden party i nie tylko

Niezależnie od tego, czy przygotowujesz garden party, czy baby shower, warto przygotować sobie naczynia i mieć pomysł na podanie dań. Dotyczy to także owoców. Latem to świetna zdrowa przekąska, którą warto zachęcić gości do skosztowania.

Owocowe pucharki

Ciekawym pomysłem jest podanie owoców wraz z jogurtem albo musem w jednorazowych przezroczystych pucharkach. Wewnątrz umieść łyżeczkę. Tak podane owoce prezentują się naprawdę elegancko, jak na profesjonalnie przygotowanym słodkim stole.

Szaszłyki w arbuzie

Nie musisz przygotowywać owoców na paterze, bo pierwszym sposobem jest wbicie owocowych szaszłyków do arbuza pokrojonego na pół. Wystarczy tylko odpowiednio pokroić owoce i nabić je na drewniane patyczki.

Elegancka patera z owocami

Patera z kilkoma piętrami to świetne rozwiązanie. Możesz na niej serwować nie tylko desery, babeczki czy ciasto, ale także owoce. Na samej górze umieść najdrobniejsze z nich, a niżej nieco większe. W przypadku melona, arbuza czy grejpfruta – warto je pokroić.

Możesz też skorzystać z półmisków albo obracanej patery jednopoziomowej.

Owoce a’la lody w wafelku

Świetnym sposobem jest podanie pokrojonych owoców w wafelkach do lodów. Te umieścisz na okrągłym talerzu i każdy może chwycić przekąskę podczas imprezy.

Pobierz kod osadzania

Jak elegancko podawać owoce? Kilka słów o krojeniu

Jeśli chcesz przygotować elegancki stół z owocami, pomyśl o tym, jak je finezyjnie pokroić. Jednocześnie, niech to będzie prosty sposób i nie sprawi Ci problemu.

Okrągłe owoce takie jak brzoskwinie i morele, warto pokroić na równe podłużne części – 6 albo 8. Tak samo jak z jabłkami. Te jeszcze można pokroić w półplasterki.

Kiwi doskonale wygląda, kiedy jest pokrojone w plastry. Daje to także wiele możliwości do aranżacji eleganckiego stołu z owocami.

Problematycznym owocem może być arbuz, jednak świetnym sposobem jest pokrojenie go w słupki. Następnie można go umieścić w wysokiej szklance i stworzyć typowe przekąski, które nie będą problematyczne dla gości. Alternatywą dla takiego rozwiązania jest pokrojenie arbuza w kostkę albo trójkątne plasterki.

Jak elegancko podawać owoce takie jak mandarynki i pomarańcze? Najpierw pozbądź się nieestetycznej skórki, a następnie pokrój w plasterki.

Wingorono warto wcześniej pokroić na mniejsze gałązki, aby nie sprawiało problemu podczas jedzenia.

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*