niedziela, 20 czerwca

Pomysły na urządzenie nowoczesnej restauracji

44
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Klucz do sprawnie prosperującej restauracji to nie tylko przemyślana reklama, ciekawe menu i dobra lokalizacja, ale także oryginalne i funkcjonalne wnętrze. Połączenie każdej z tych kwestii zwiększy Twoją szansę na sukces, jednak dzisiaj skupimy się na ostatniej z nich. Doradzamy, na co warto zwrócić uwagę, aranżując wnętrze Twojej knajpy.

Kolacja w ciemności?

O ile nie planujesz serwowania kolacji w ciemnościach, odpowiednie oświetlenie będzie stanowić kluczowy element wystroju Twojej knajpy. W końcu niezależnie na jak dobre jakościowo meble się zdecydujesz i jak interesujące obrazy powiesisz na ścianach, jeśli nie zadbasz o przemyślane rozmieszczenie świateł, wystrój straci na wartości. Ważne, żeby barwa oświetlenia na sali restauracyjnej była ciepłe – dzięki temu oczy gości oraz pracowników nie zmęczą się zbyt szybko, co korzystnie wpłynie na ich samopoczucie. O wiele lepszym pomysłem od jednego, mocnego źródła światła będą światła punktowe takie jak reflektory, kinkiety i stojące lampy.

Gotowanie na żywo

Coraz częściej właściciele restauracji decydują się na otwartą kuchnię, czyli uchylenie rąbka tajemnicy kucharskiego fachu gościom. Pokaż, że nie masz nic do ukrycia i nie wstydzisz się jakości swoich składników, ani stanu kuchennych sprzętów. Jednocześnie takie rozwiązanie podkreśla przekonanie, że posiłek został przygotowany akurat dla tego konkretnego klienta, a przecież to jest najważniejsze. Nic nie liczy się tak, jak sprawienie, żeby każdy z gości poczuł się w Twojej restauracji wyjątkowo. 

Decydując się na otwartą kuchnię, musisz zwrócić szczególną uwagę na to, jak urządzasz przestrzeń. Goście chcą widzieć schludną i nowoczesną powierzchnię, w której kucharz czuje się komfortowo. Urządzenie restauracji w ten sposób to nie lada wyzwanie, jednak wysiłek jest wart rezultatu. Każdy z klientów będzie z ciekawością przyglądał się pracy szefów kuchni, a Ty będziesz cieszyć się z dużego obłożenia. Jeśli planujesz otwartą kuchnię, zapoznaj się z ofertą profesjonalnych sklepów z wyposażeniem do gastronomii, jak https://horecapolska.pl/akcesoria-do-lodu-kostkarki. Znajdziesz tam urządzenia najwyższej klasy jak kostkarki do lodu (niezbędne nie tylko do drinków, ale także w codziennej pracy w kuchni), nowoczesne meble ze stali nierdzewnej czy funkcjonalne urządzenia chłodnicze.

Mniej znaczy lepiej?

Jeśli szukasz pomysłów na urządzenie restauracji w nowoczesnym stylu, warto zatrzymać się i zastanowić, czy na pewno potrzebujesz kolejnego wazonu z kwiatami i obrazu na ścianie. Często mniej znaczy więcej i w wielu wnętrzach to właśnie minimalizm najlepiej odda jego nowoczesny charakter. Nie chcesz przecież, żeby Twoi goście poczuli się przytłoczeni przez drobiazgi i nie mogli skupić się na posiłku. Zdecyduj się na stonowane barwy, jak biele, czernie i szarości. Nie bój się dużych wielkoformatowych płytek na podłodze, które w restauracji mogą sprawdzić się nawet lepiej od drewnianego parkietu – będzie łatwiej utrzymać je w czystości. Ciekawym uzupełnieniem takich wnętrz będą duże lustra, które w przeciwieństwie do obrazów nie przytłoczą sali, a zamiast tego optycznie ją powiększą.

Szukaj inspiracji wokół siebie

W internecie nie brak pomysłów na urządzenie restauracji, jednak inspiracji warto szukać również w codziennym życiu. Bardzo popularne są knajpy wzorowane na kultowych filmach i serialach, które przenoszą gości wprost do ich ulubionego fikcyjnego świata. Dobrze też rozejrzeć się wokół siebie i zwrócić uwagę na lokalizację, w której znajduje się restauracja. Często sam fakt, że lokal mieści się na szczycie wieżowca albo w historycznej dzielnicy wystarczy, żeby zbudować wokół niego niesamowity klimat.

Gabriela Matyszczak

Zostaw komentarz