W co wyposażyć piekarnię?

W co wyposażyć piekarnię?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Kto z nas nie lubi świeżych bułek i pachnącego chleba? Jednak, aby przygotować takie pyszne pieczywo, potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Poznaj podstawowe wyposażenie piekarni oraz dowiedz się, przy pomocy jakich urządzeń powstają Twoje ulubione.

Podstawowe wyposażenie, czyli piec

Jeśli chodzi o urządzenia piekarnicze, to najbardziej podstawowym urządzeniem, bez którego praca w piekarni byłaby wręcz niemożliwa, jest piec piekarsko-cukierniczy. To dzięki niemu możliwe jest wypiekanie każdego rodzaju pieczywa oraz innych słodkości. W zależności od potrzeb Twoich i Twojej piekarni możesz wybierać spośród pieców o różnej wielkości, mocy i możliwościach. Jednym z najlepszych, a także najbardziej uniwersalnych, urządzeń jest piec konwekcyjny. Zapewnia on równomierne opiekanie, dzięki czemu każdy Twój wypiek będzie idealnie wypieczony i zarumieniony. Doskonałym rozwiązaniem są piece konwekcyjne z kamiennym spodem, który zapewnia charakterystyczną chrupką skórkę i miękki środek pieczywa. 

Mikser gastronomiczny

W piekarniach przydatne są bez wątpienia różnego rodzaju miksery gastronomiczne oraz miesiarki piekarnicze, które znajdziesz na stronie internetowej https://ibis.net.pl/oferta/miesiarki-do-ciasta/. W końcu zanim ciasto na pieczywo lub inne wypieki trafi do pieca, musi być odpowiednio wyrobione, prawda? Jaką jednak miesiarkę lub mikser wybrać, aby mieć pewność, że wszystkie ciasta będą wyrobione idealnie? Możesz wybierać między innymi spośród miesiarek spiralnych z dzieżą stałą 45–80 l, 120–250 l, miesiarek spiralnych z dzieżą wyjezdną, miesiarek kątowych oraz z narzędziami wymiennymi.

Inne urządzenia potrzebne w piekarni

Niektóre wypieki wymagają specjalnego sprzętu. Dlatego też w większości piekarni powinna pojawić się na przykład maszyna do pączków. Jest to elektryczne urządzenie, które pomoże Ci w przyrządzaniu nie tylko pączków, ale także innych słodkości wymagających smażenia na głębokim oleju. 

W żadnej piekarni nie może zabraknąć także krajalnicy do chleba i innego pieczywa. Wielu klientów wybiera chleb pokrojony na kromki, dlatego też jest to jedno z ważniejszych urządzeń w piekarni. Pamiętaj także, aby wybrać krajalnicę, która pozwala na ustawienie ilości i grubości kromek do pokrojenia, aby każdy z klientów mógł wybrać pieczywo według swoich preferencji.

Fot. DDP/unsplash.com

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*