Artykuł sponsorowany
Wyposażenie cukierni ma ogromny wpływ na jakość produktów oraz komfort pracy. Dowiedz się więc, w co powinna być wyposażona każda nowoczesna cukiernia, aby oferować swoim klientom pyszne wypieki oraz pieczywo.
Jednym z ważniejszych elementów wyposażenia każdej cukierni są piece cukiernicze i piekarnicze. Taki piec sklepowy pozwoli Ci na przygotowanie wszystkich rodzajów pieczywa, a także ciast, ciasteczek i innych pysznych wypieków. Postaw na piec o modułowej budowie, która umożliwi Ci dowolną konfigurację i wyposażenie urządzenia, na przykład w elementy takie jak okap, regał do odkładania blaszek, komorę garowniczą bądź podstawę.
Jeśli zależy Ci na sprzęcie dobrej jakości, ale w niskiej cenie, to możesz postawić na maszyny piekarnicze używane. Jest to wyjątkowo ekonomiczne, ale również ekologiczne rozwiązanie, które pozwala na rozpoczęcie działalności cukierniczej bez wielkich kosztów.
Każda cukiernia to przede wszystkim słodkości w postaci ciastek, ciast i innych pyszności. Jednak aby móc przygotować wszystkie te smakołyki, należy najpierw przygotować masę, ciasto oraz kremy. Aby ułatwić sobie to zadanie oraz znacząco usprawnić i przyspieszyć pracę cukierników, warto zainwestować w mieszałki spiralne. Urządzenia te bez problemu wyrobią każde ciasto oraz przygotują słodką masę lub krem bez żadnych grudek. Możesz mieć pewność, że jest to rozwiązanie znacznie bardziej precyzyjne niż ręczne przygotowanie ciasta.
Niektóre ciasta i kremy muszą być przechowywane w chłodniejszych warunkach. Dlatego też w każdej cukierni muszą znaleźć się urządzenia chłodnicze. Warto jednak pamiętać, że sama lodówka nie wystarczy. Postaw więc na profesjonalny sprzęt gastronomiczny, na przykład regały chłodnicze i zamrażarki gastronomiczne. Pamiętaj także o zakupie witryny chłodniczej, w której pięknie zaprezentujesz klientom ciasta i inne smakołyki.
W wielu cukierniach oprócz ciastek i ciast oferuje się także pieczywo. Warto więc zainwestować również w profesjonalną krajalnicę do chleba. Dzięki temu będziesz w stanie zaoferować swoim klientom świeży chleb, bagietki lub bułki już pokrojone na idealne kromki.
Fot. Maranda Vandergriff/unsplash.com