Czy warto inwestować w grill?

199
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Grill to jeden z nieodłącznych elementów imprez w ogrodzie lub na działce. Jest to główna atrakcja zwłaszcza podczas zbliżającego się weekendu majowego. Dowiedz się więc, dlaczego warto zainwestować w grill oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Grill elektryczny i grill gazowy – który wybrać?

Myśląc o zakupie grilla, najczęściej stajemy przed dylematem, który grill wybrać – gazowy czy elektryczny? Oba te rozwiązania mają sporo zalet i sprawdzą się lepiej w różnych sytuacjach. Na który więc warto postawić?

Grille elektryczne to świetne rozwiązanie do domu. Możesz go z powodzeniem używać również na balkonie lub tarasie bez obaw, że zakłócisz spokój sąsiadom. Ogromną zaletą grilla elektrycznego jest niesamowita prostota w rozpalaniu go oraz brak konieczności używania jakiegokolwiek paliwa tak jak w przypadku grilla gazowego lub węglowego. Wystarczy jedynie podpiąć go do kontaktu, poczekać aż się odpowiednio nagrzeje, a następnie wrzucić ulubione produkty na ruszt i rozkoszować się rozchodzącym aromatem. Ponadto, w przypadku grilla elektrycznego nie tylko samo grillowanie i przygotowanie sprzętu jest proste. Jest to urządzenie, które w bardzo łatwy sposób utrzymasz w czystości.


Drugą najpopularniejszą propozycją, jeśli chodzi o grille, są modele gazowe. Grill tego typu zasilany jest paliwem. Najczęściej jest to propan lub mieszanka propanu i butanu. Grille gazowe posiadają szafkę, w której możesz bezpiecznie przechowywać butlę z gazem nawet w trakcie grillowania. Dużą zaletą takiego grilla jest fakt, że będziesz w stanie z łatwością go rozpalić  niezależnie od pory roku i warunków atmosferycznych.

Ponadto grille gazowe charakteryzują się ciekawym designem i często są prawdziwą ozdobą ogrodu, a także mogą stać się częścią zabudowy. Warto jednak pamiętać, że w przypadku grilla gazowego konieczne będzie także zakupienie dodatkowych akcesoriów, takich jak ruszta żeliwne czy płyta żeliwna. Zwróć także uwagę na to, aby żeliwny ruszt do grilla był możliwie jak najcięższy, co pozwoli na wysoką kumulację i oddawanie ciepła.

Zdj. główne: Stephanie McCabe/unsplash.com

Aleksandra Michaliszyn

Zostaw komentarz