Jak parzenie kawy wpływa na jej smak?

60
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Kawa to napój przez wielu bardzo ceniony, ale ma też swoich przeciwników. Zmielone ziarna kawowca można przygotowywać na wiele sposobów, a każdy z nich delikatnie zmienia smak gotowego napoju oraz wpływa na jego intensywność i aromat. W zależności od tego, jak parzysz swoją kawę, wydobywasz z niej inne walory. Jeśli uważasz, że nie lubisz kawy, może po prostu nie znasz jeszcze sposobu na przygotowanie idealnego dla siebie napoju? Podpowiadamy, na jakie sposoby można parzyć kawę.   

Sposobów na zaparzenie naparu z ziaren kawowca jest mnóstwo i każdy z nich budzi w kawie inne nuty smakowe i zapachowe. Niektórzy zalewają mieloną kawę wrzątkiem, inni sączą ją przez filtry przelewowe, jeszcze kolejni uznają tylko francuskie prasy, kawiarki lub ekspresy. Wszystko zależy od preferencji danej osoby oraz tego, ile czasu możesz przeznaczyć na zaparzenie kawy. Warto znać nie tylko tradycyjne, lecz także alternatywne sposoby robienia tego naparu.  

Zalewanie kawy wrzątkiem   

W Polsce najpopularniejsze jest parzenie kawy przez zalanie zmielonych ziaren gorącą wodą. Jest to oczywiście szybki i bardzo łatwy sposób, ale niestety w ten sposób zabija się większość tego, co w kawie najlepsze, czyli aromatu. Największym grzechem jest zalewanie ziaren bezpośrednio wrzątkiem. Wszyscy bariści wiedzą, że najlepszy smak kawa osiąga, kiedy parzona jest wodą o temperaturze od 80 do 90 stopni Celsjusza. Przy użyciu wrzątku, napar staje się gorzki i kwaśny oraz traci swoje najlepsze cechy. Ziarna zmielone do zalewania gorącą wodą to najbezpieczniejsze rozwiązanie, jeśli chcesz kupić komuś zestawy kaw na prezent. Jest to na tyle uniwersalny poziom zmielenia, że bez problemu można go zastosować również w ekspresie.   

Kawa z ekspresu    

Ekspresy do kawy są czasem punktem sporów wśród kawoszy. Niektórzy uważają, że maszyna psuje smak oraz zabija charakter napoju, z kolei inni piją prawie wyłącznie kawę zaparzoną w ten sposób. Bardzo dużo zależy w tej kwestii od jakości oraz możliwości ekspresu, a także od sposobu jego użytkowania. Ekspres po każdym użyciu musi być dokładnie oczyszczony z zalegających w przewodach płynów, by kawa nie była kwaśna oraz by w przewodach nie powstawała pleśń. Kawa ziarnista w ekspresie, jeśli są ziarna mielone na bieżąco, musi być przechowywana w szczelnym pojemniku, by nie wietrzała i nie traciła swojego aromatu. W dobrze zadbanym i czystym ekspresie możesz zrobić pyszną i aromatyczną kawę.   

Kawa z kawiarki    

Kawiarka to włoski sposób na parzenie espresso. Z odpowiednio zmielonych ziaren i przepływającej pod dużym ciśnieniem, gorącej wody, powstaje bardzo aromatyczny, intensywny napar, który wielu uznaje za ideał kawy. Ziarna idealne do przygotowania takiego napoju ma w swojej ofercie na przykład manufaktura kawy. Odpowiednio przepalone ziarna należy zmielić, najlepiej samodzielnie w młynku, na średnią grubość, tak, by drobinki mieściły się w zakresie od 300 μm do 800 μm. Zbyt drobno zmielona kawa sprawi, że przepływ wody w kawiarce nie będzie płynny, co może być niebezpieczne podczas przygotowywania naparu. Z kolei zbyt grubo zmielone ziarna nie oddadzą dostatecznie swoich walorów, a kawa będzie mało intensywna i niesmaczna.  

Zdjęcie główne: pexels.com/Ryan Horn

Aleksandra Nowak

Zostaw komentarz