niedziela, 20 czerwca

Kamienny blat kuchenny – odrobina luksusu w domu

29
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Kamienny blat do kuchni nada pomieszczeniu eleganckiego i wytwornego charakteru. Ponadto jest to rozwiązanie bardzo trwałe oraz praktyczne. To na blacie wykonujemy większość prac związanych z gotowaniem i przyrządzaniem potraw, dlatego warto postawić na materiał, który będzie niezawodny. Naturalny kamień jest coraz częściej wykorzystywany w aranżacji wnętrz, świetnie sprawdza się jako stylowa podłoga lub ekskluzywne płytki na ścianę. Sprawdź, jaki rodzaj kamienia będzie najlepszym wyborem, i jak należy dbać o taki blat w kuchni. 

Kamienny blat to pojęcie bardzo szerokie, bo do wyboru mamy ponad 100 różnych surowców; od granitu, przez marmur, aż do piaskowców. Wszystkie te materiały świetnie nadają się jako element kuchennej zabudowy, bo są wodoodporne i trwałe. Można postawić na klasyczne kolory, jak biały czy czarny lub wybrać bardziej wzorzystą płytę. Wszystko zależy od naszego pomysłu na kuchnię.

Kamień nie jest tanim materiałem, ale jest to znakomita inwestycja, która na pewno sprawdzi się na lata. Marmur czy granit jest raczej wykorzystywany jako element wykończenia posadzki lub schodów, często znajduje również zastosowanie w eleganckiej i nowoczesnej łazience. Coraz więcej osób decyduje się na kamienny blat w kuchni, rezygnując z trendów ostatnich lat, czyli blatu imitującego drewniane deski. Sprawdź, jakie wady i zalety mają kamienne blaty. 

Blat kuchenny z kamienia – wszystko co powinieneś o nim wiedzieć 

Wiele osób szukając idealnego blatu do kuchni, zastanawia się nad wyborem płyty wykonanej z kamienia. Najbardziej popularnym surowcem będzie granit, bazalt, a także mniej popularny porfir. Osoby szukające bardziej wyrafinowanym materiałów mogą zamówić blat z marmuru lub trawertynu, nie jest to jednak rozwiązanie idealne do kuchni, bo istnieje ryzyko, że taki blat nasiąknie wodą.

Większość blatów kamiennych jest jednak wodoodporna i znakomicie radzi sobie nawet nastawiona na działanie wysokiej temperatury. Niektóre materiały są również odporne na plamy, których bardzo trudno się wystrzegać podczas przygotowywania różnych dań. Zakłady kamieniarskie przy pomocy najnowszych technologii bez problemu dopasują kształt i rozmiar blatu do naszych wymagań, a także wytną w nim niezbędne otwory na zlew czy płytę indukcyjną. 

Plusy i minusy blatów kamiennych w kuchni 

Zalety 

Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety, które warto przeanalizować przed wyborem blatu do swojej kuchni. Blat kuchenny wykonany z kamienia na pewno będzie rozwiązaniem bezpiecznym, bo nie jest materiałem łatwopalnym, a wręcz długo się nagrzewa. W razie nieuwagi nie ma obaw, że iskra spowoduje pożar naszej kuchni. Ponadto jest to znakomite rozwiązanie kiedy decydujemy się na kuchenkę gazową. Kamień jest materiałem, na którym możemy kroić produkty spożywcze, bez obawy przed zarysowaniem. Jest to bardzo praktyczne i funkcjonalne rozwiązanie, bo nie potrzebujemy desek do krojenia czy podkładek pod gorące garnki, które możemy bezpośrednio stawiać na powierzchni blatu. Ewentualne rysy, które mogą pojawić się po latach użytkowania, można zniwelować, polerując je kamieniem szlifierskim. 

Wady

Niestety kamienny blat jest materiałem ciężkim, więc musi być to uwzględnione również przy wyborze szafek kuchennych, który powinny być solidne i zdolne utrzymać wagę blatu. Naturalny kamień jest materiałem dość wymagającym, o który trzeba dbać i regularnie impregnować. Takie rozwiązanie nie sprawdzi się również u osób, które uwielbiają przytulne przestrzenie, w których nie ma miejsca na zimne w dotyku meble. Kuchenny blat wykonany z kamienia nie jest tanim rozwiązaniem, więc zrezygnują z niego osoby ceniący bardziej ekonomiczne wykończenie kuchni.  

Anna Sacharewicz

Zostaw komentarz