Uprawa jagód goji

68
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Jagody goji, czyli owoce kolcowoju chińskiego lub pospolitego, są bardzo zdrowe i coraz popularniejsze w przydomowych ogrodach. Jak się je uprawia i co warto o nich wiedzieć?

Jagody goji to owoce, które pochodzą z Azji, jednak coraz częściej docenia się je i uprawia w Europie. Pozyskuje się je z kolcowoju chińskiego i kolcowoju pospolitego. Gdzieniegdzie mówi się, że są to najzdrowsze owoce na świecie, które mogą pomóc w leczeniu wielu różnych dolegliwości. 

Jakie właściwości mają jagody goji?

Jagody goji mają aż 18 aminokwasów i ponad 20 pierwiastków, które są cenne dla zdrowia (takich jak: wapń, żelazo, selen, miedź oraz cynk). Są bogatym źródłem witamin A, B1, B2, B6, E oraz C. Nie każdy wie, że mają o połowę więcej witaminy C niż cytryna. Zawierają też silne przeciwutleniacze, błonnik, białko, błonnik pokarmowy, polisacharydy, beta-karoten (żadna inna roślina nie zawiera go tak dużo) oraz zeaksantynę. 

Ze względu na bogaty skład jagody goji chronią przed chorobami oczu, chorobami zwyrodnieniowymi, wspierają układ odpornościowy, a do tego działają antynowotworowo. Spożywanie ich podczas chemioterapii może sprawić, że leczenie będzie skuteczniejsze, a skutki uboczne mniej dotkliwe. Owoce kolcowoju chińskiego i kolcowoju pospolitego obniżają także poziom cukru we krwi, dodają energii, poprawiają sen oraz zwiększają poziom testosteronu. Sprzyjają także odchudzaniu. 

Jagody goji – uprawa

Uprawa jagód goji nie jest taka trudna, ponieważ krzewy kolcowoju nie są zbyt wymagające. Wystarczy, że posadzimy je w wilgotnym, słonecznym (bądź lekko zacienionym) stanowisku. Krzewy potrzebują też przepuszczalnej gleby, najlepiej, by była dodatkowo zasilona obornikiem bądź kompostem, gdyż to bardzo korzystnie wpłynie na wzrost rośliny. 

Sadzonki jagód goji szybko rosną. Należy pamiętać, że tworzą dość szeroki krzew, którego pędy mogą mieć do 3 metrów. Dlatego warto zadbać o podpory. Rośliny nie trzeba przycinać. Szczegóły jak to robić, można znaleźć tutaj.

Kolcowój należy sadzić po ostatnich przymrozkach, najlepiej wiosną bądź latem, kiedy ziemia jest sucha. Przed tym warto spulchnić glebę. Sadzonki powinny być umieszczane w dołkach 30x30x30 cm. Po posadzeniu sadzonek do gleby należy je obficie podlać. 

Krzewy w momencie kwitnienia (wczesną wiosną) mają jasnofioletowe kwiaty. Owoce są czerwone, jednak zbiera się je i je dopiero wczesną jesienią. Są bardzo delikatne i łatwo je uszkodzić, dlatego najlepiej strząsnąć je na folie. Zebrane owoce można jeść na surowo. Nadają się też do suszenia, jako dodatek do wielu potraw oraz na nalewki. 

Krzewy kolcowoju są dość odporne na szkodniki, choroby oraz niskie temperatury. Są też samopylne. Często jednak trzeba je jednak zabezpieczyć siatką przed ptakami, które bardzo lubią jagody goji. 

Fot.: Else Siegel/pixabay.com

Zostaw komentarz