W co wyposażyć zmywalnię?

45
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis
Steven Ungermann/unsplash.com

Artykuł sponsorowany

Zmywalnia to niezwykle ważne pomieszczenie w każdym lokalu gastronomicznym. Co jednak powinno znaleźć się w miejscu, gdzie zmywane są wszystkie garnki, talerze, sztućce, szklanki i inne akcesoria gastronomiczne? Podpowiadamy, w co wyposażyć zmywalnię. 

Przede wszystkim zmywarka

Najważniejszym elementem wyposażenia zmywalni jest oczywiście zmywarka. Warto jednak pamiętać, że potrzeby zmywalni są znacznie inne niż naszej domowej kuchni, a naczyń do umycia jest o wiele więcej. Dlatego też najlepszym rozwiązaniem będą profesjonalne zmywarki gastronomiczne. Na co jednak zwrócić uwagę wybierając zmywarkę dla swojej restauracji? Przede wszystkim zwróć uwagę na rodzaj zmywarki, a na rynku znajdziesz ich kilka. 

Najpopularniejsze są bez wątpienia zmywarki uniwersalne. Świetnie sprawdzi się do mycia wszystkich naczyń – talerzy, sztućców, szkła, a także garnków i patelni. Jest to jeden z najbardziej podstawowych sprzętów, który znacząco przyspieszy i usprawni działanie Twojego lokalu gastronomicznego. Możesz także zdecydować się na zmywarkę, która będzie przystosowana do Twojej działalności. Jeśli jesteś właścicielem baru, to najlepszym rozwiązaniem będzie zmywarka do szkła. Jak sama nazwa wskazuje, została przystosowana do mycia brudnych szklanek, kieliszków, pokali.

Jeszcze innym rodzajem zmywarki gastronomiczne są modele kapturowe. Są one znacznie szybsze niż klasyczna zmywarka, dlatego też często używa się ich w restauracjach hotelowych oraz w firmach cateringowych. Wybierając idealną zmywarkę dla Twojego lokalu, zwróć też uwagę na inne jej właściwości i parametry, a przede wszystkim jej moc, rodzaj zasilania, wielkość, specyfikacje pomp, a także dozowniki przeznaczone na płyny do zmywarki. Wszystkie te aspekty są niezwykle ważne, gdyż zakup zmywarki gastronomicznej jest inwestycją na lata.

Jeśli zależy Ci na dodatkowym miejscu w zmywalni, to świetną propozycją będą zmywarki podblatowe. Są one umieszczane pod blatem, dzięki czemu nie tracisz żadnej przestrzeni roboczej. Takie rozwiązanie genialnie sprawdzi się w małych i średnich lokalach, w których każdy centymetr miejsca jest na wagę złota.

Zdj. główne: Steven Ungermann/unsplash.com

Aleksandra Michaliszyn

Zostaw komentarz