Blaty kuchenne z kamienia. Dlaczego warto postawić właśnie na nie?

Blaty kuchenne z kamienia. Dlaczego warto postawić właśnie na nie?

elements.envato.com / Andy_Dean_Photog

Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Blaty kuchenne mogą być wykonane z różnych materiałów. Jednym z najchętniej wybieranych przez współczesnych inwestorów jest kamień. Powierzchnia robocza może być wyprodukowana z granitu, kwarcytu naturalnego, konglomeratu lub spieku, w zależności od preferencji wizualnych, budżetu oraz oczekiwań w zakresie jej użytkowania. Kamień to zdecydowany strzał w dziesiątkę, jeśli chcemy zainwestować w trwały, solidny i odporny na czynniki kuchenne materiał, który będzie nam długo i dobrze służył.

Kluczowe zalety blatów kuchennych z kamienia

Wykonane z kamienia blaty są nie tylko funkcjonalne, ale przede wszystkim bardzo efektowne wizualnie. To właśnie dla ich charakterystycznego, estetycznego wyglądu decyduje się na nie tak liczna rzesza osób. Piękny wygląd to jednak nie jedyny atut, jakim mogą poszczycić się blaty kuchenne z kamienia. Oprócz niego, rozwiązanie to posiada także wiele innych zalet, które warto poznać bliżej, aby dokonać świadomego wyboru.

Warto jednak mieć świadomość, że właściwości poszczególnych blatów mogą nieco się różnić, w zależności od zastosowanego do ich wykonania surowca. W związku z tym, warto zapoznać się z właściwościami poszczególnych, dostępnych w sprzedaży materiałów i w oparciu o uzyskaną w ten sposób wiedzę wybrać ten, który najlepiej pasuje do naszych preferencji i oczekiwań.

Ogromną zaletą blatów kamiennych jest ich wysoka wytrzymałość. Taka powierzchnia robocza jest odporna na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Pozwala to bezpiecznie przechowywać na niej ciężkie sprzęty, kroić produkty spożywcze, a nawet rozbijać mięso, bez obaw, że blaty ulegną uszkodzeniu. Kamień jest także surowcem odpornym na działanie wysokich temperatur, a prawidłowo zaimpregnowany nie chłonie wody ani wilgoci. Jest przy tym łatwy w czyszczeniu i codziennej pielęgnacji, a jego utrzymanie w estetycznym wyglądzie i higienie jest proste oraz mało wymagające pod względem czasowym.

elements.envato.com / Mint_Images

Jakie gatunki kamienia najlepiej nadają się na blaty kuchenne?

Blaty kuchenne z kamienia powstają na bazie różnych gatunków kamienia naturalnego. Jednym z najchętniej wybieranych spośród nich jest granit. To trwały, wytrzymały i doceniany od pokoleń kamień naturalny, który posiada wysoką odporność na uszkodzenia, zarysowania, działanie wysokich temperatur, a także wodę, wilgoć i kwasy. Ze względu na konieczność jego rzadszej impregnacji niż pozostałych kamieni naturalnych, ma szansę okazać się świetnym wyborem dla osób, które poszukują solidnych, łatwych w obsłudze blatów o klasycznym, ponadczasowym wyglądzie.

Drugim materiałem, z którego opłaca się wykonać blaty kuchenne z kamienia, jest kwarcyt naturalny. To stale zyskujący na popularności surowiec, który wizualnie przypomina luksusowy marmur. W przeciwieństwie jednak do niego idealnie nadaje się do montażu w kuchni. Kwarcyt naturalny jest trwały i odporny na uszkodzenia mechaniczne, niestraszna mu woda ani kwasy, a także wysokie temperatury. Uroku dodaje mu efekt szklistej, kryształowej powierzchni, która przepięknie prezentuje się zwłaszcza w nowoczesnym oświetleniu LED.

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*