niedziela, 24 października

Jak dbać o bezpieczeństwo sanitarne w biurowcu?

219
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Bezpieczeństwo sanitarne w biurowcu jest ściśle określone prawnie. Odkąd pojawiła się pandemia, właściciele budynków kładą większy nacisk na organizację, dezynfekcję i zminimalizowanie ryzyka zakażenia pracowników oraz osób z zewnątrz. Zobacz, jak dbać o bezpieczeństwo sanitarne w biurowcu.

Działanie biurowca zgodnie z prawem

W każdym miejscu pracy panują określone zasady bezpieczeństwa i higieny pracy. Nic nie jest zatem przypadkowe, ponieważ wszystkie wytyczne mają swoje uzasadnienie w prawie. O jakie wymagania chodzi?

Pomieszczenia powinny być regularnie konserwowane i remontowane, aby nie było przeszkód do przebywania w nich osób na co dzień. Biuro nie powinno być też umieszczone poniżej terenu otoczenia, choć tu są pewne wyjątki, np. pomieszczenia handlowe w przejściach podziemnych.

W pokojach biurowych powinna panować odpowiednia temperatura i wentylacja, aby był stały dostęp do świeżego powietrza. Jednocześnie pomieszczenia muszą mieć prawidłowy wymiar, zgodnie z liczbą pracujących osób. Duże znaczenie mają nawet drzwi, które muszą otwierać się zgodnie z przepisami przeciwpożarowymi oraz techniczno-budowlanymi. Pomieszczeń nie powinno się zamykać też na klucz, aby w razie zagrożenia swobodnie wyjść na zewnątrz.

W biurowcu powinno być również dobre oświetlenie, zarówno naturalne, jak i sztuczne. Na oknach nie może osadzać się para wodna.

Zabezpieczenie przed owadami

Latające muszki to nie jedyne owady, które mogą zagrozić bezpieczeństwu i zdrowiu pracowników. W niektórych miejscach mogą pojawić się również groźne szkodniki, takie jak prusaki czy karaluchy. Właśnie dlatego należy pamiętać o regularnym czyszczeniu podłóg, usuwaniu resztek żywności oraz redukcję miejsc, z których mogłyby przedostać się do wewnątrz biurowca. Czasem stuprocentowe zabezpieczenie mimo wszystko nie jest skuteczne. Warto wtedy wykonać dezynsekcję przez profesjonalną firmę, taką jak https://vaco.com.pl/.

Ogrzewanie i wentylacja

Istotna jest również temperatura w pomieszczeniach oraz przepływ powietrza. Pracownicy powinni wykonywać swoje obowiązki w temperaturze co najmniej 18 stopni Celsjusza. Konieczna jest też regularna wymiana powietrza, aby zapewnić odpowiednią wilgotność. Jej nadmiar może wpłynąć na rozwój pleśni i grzybu, co jest szkodliwe dla samopoczucia oraz zdrowia.

Jeśli w pomieszczeniu jest zamontowana klimatyzacja, musi być regularnie sprawdzana oraz czyszczona. Pył oraz zanieczyszczenia mogą także przełożyć się na komfort i zdrowie pracowników. Z kolei wentylacja nawiewna nie może być ustawiona bezpośrednio na pracownika. 

Lepiej zapobiegać niż martwić się problemem

Warto przeprowadzać w biurowcach regularną dezynsekcję, dezynfekcję oraz deratyzację. Ma to na celu zwalczanie oraz zapobieganie przed rozprzestrzenianiem się bakterii, wirusów, grzybów, owadów i szkodników. W tym celu można wynająć specjalną firmę, która stosuje bezpieczne dla pracowników środki. 

Ponadto w okresie pandemii dezynfekcję można wykonywać w pomieszczeniach biurowych, w których przebywała osoba zakażona koronawirusem lub była ona podejrzana o zachorowanie. Metoda dezynfekcji powinna być dopasowana do rodzaju bakterii, wirusów i roztoczy.

Bezpieczeństwo sanitarne w trakcie pandemii

W każdym biurowcu powinno być zapewnione bezpieczeństwo pracownikom, a w okresie pandemii jest to szczególnie istotne. Liczy się tu regularna dezynfekcja powierzchni wspólnych i zapewnienie odpowiednich środków ochrony, czyli maseczek i preparatów do dezynfekcji rąk. Konieczne jest zachowanie bezpiecznej odległości pomiędzy pracownikami, a także osobami przychodzącymi z zewnątrz (dystans społeczny). 

Zarówno przed, jak i w trakcie pandemii, niesamowicie ważnym miejscem jest łazienka oraz kuchnia w biurowcu. Tu konieczne są instrukcje mycia rąk i ich dezynfekcji na co dzień. Ponadto te pomieszczenia muszą mieć regularnie sprawdzaną czystość. W pomieszczeniach socjalnych także powinna być ograniczona liczba przebywających osób, a także należy prowadzić regularną dezynfekcję powierzchni wspólnych, np. ekspresu do kawy, zmywarki czy zlewu. 

Joanna Brzykcy

Zostaw komentarz