Chcesz przyjąć swoich gości w domu i zaserwować im przekąski? Dowiedz się, jak elegancko podawać owoce, aby prezentowały się estetycznie i zachęcały do spróbowania!
Niezależnie od tego, czy przygotowujesz garden party, czy baby shower, warto przygotować sobie naczynia i mieć pomysł na podanie dań. Dotyczy to także owoców. Latem to świetna zdrowa przekąska, którą warto zachęcić gości do skosztowania.
Ciekawym pomysłem jest podanie owoców wraz z jogurtem albo musem w jednorazowych przezroczystych pucharkach. Wewnątrz umieść łyżeczkę. Tak podane owoce prezentują się naprawdę elegancko, jak na profesjonalnie przygotowanym słodkim stole.
Nie musisz przygotowywać owoców na paterze, bo pierwszym sposobem jest wbicie owocowych szaszłyków do arbuza pokrojonego na pół. Wystarczy tylko odpowiednio pokroić owoce i nabić je na drewniane patyczki.
Patera z kilkoma piętrami to świetne rozwiązanie. Możesz na niej serwować nie tylko desery, babeczki czy ciasto, ale także owoce. Na samej górze umieść najdrobniejsze z nich, a niżej nieco większe. W przypadku melona, arbuza czy grejpfruta – warto je pokroić.
Możesz też skorzystać z półmisków albo obracanej patery jednopoziomowej.
Świetnym sposobem jest podanie pokrojonych owoców w wafelkach do lodów. Te umieścisz na okrągłym talerzu i każdy może chwycić przekąskę podczas imprezy.
Pobierz kod osadzaniaJeśli chcesz przygotować elegancki stół z owocami, pomyśl o tym, jak je finezyjnie pokroić. Jednocześnie, niech to będzie prosty sposób i nie sprawi Ci problemu.
Okrągłe owoce takie jak brzoskwinie i morele, warto pokroić na równe podłużne części – 6 albo 8. Tak samo jak z jabłkami. Te jeszcze można pokroić w półplasterki.
Kiwi doskonale wygląda, kiedy jest pokrojone w plastry. Daje to także wiele możliwości do aranżacji eleganckiego stołu z owocami.
Problematycznym owocem może być arbuz, jednak świetnym sposobem jest pokrojenie go w słupki. Następnie można go umieścić w wysokiej szklance i stworzyć typowe przekąski, które nie będą problematyczne dla gości. Alternatywą dla takiego rozwiązania jest pokrojenie arbuza w kostkę albo trójkątne plasterki.
Jak elegancko podawać owoce takie jak mandarynki i pomarańcze? Najpierw pozbądź się nieestetycznej skórki, a następnie pokrój w plasterki.
Wingorono warto wcześniej pokroić na mniejsze gałązki, aby nie sprawiało problemu podczas jedzenia.